Átadás módszere

Programunk során többféle színtéren, célközönség számára tervezünk kulturális programokat, amelyek egymásra épülnek, egymást kiegészítik. A programok célja a roma kultúra értékeinek feltárása, majd átadása.

Rendezvényeink által szeretnénk elősegíteni a helyi roma és nem roma közösségi együttélést. A program első szakaszában a rendezvények célja főként a helyi roma kulturális hagyományok felkutatása, így interaktív, fórum jellegű  programunk során ezeket próbáljuk összegyűjteni, és egyúttal felhívni a figyelmet a hagyományok megőrzésének fontosságára.  Az idősebb és fiatalabb korosztályt is meg kívánjuk szólítani, például idősek nappali intézményében, köznevelési intézményekben. Az idősebb korosztály megszólítása azért nagyon fontos, mert valószínűleg ők őrzik a legtöbb hagyományt, emléket. Továbbá pozitív visszajelzést jelenthet a számukra, ha úgy látják, hogy valaki érdeklődik az általuk őrzött "kincsek" iránt. A fiatal korosztály számára szeretnénk érdekessé, izgalmassá tenni hagyományaikat, adott esetben újra felfedezni velük együtt. A köznevelési intézményekbe járó nem roma gyerekeket nyitottabbá teszi, ha hallanak a roma kulturális értékekről.

A hagyományok felkutatása után a már felért helyi tapasztalatokra, hagyományokra építve tartunk ismeretterjesztő, interaktív előadást a roma kultúra témájában. Készülünk továbbá összművészeti élő bemutatóval, akár zene, tánc, étel készítés formájában.

Interaktív workshopok megrendezésével élménszerű tapasztalatuk lehet a résztvevőknek. A program célja az élmény alapú kultúra közvetítés.

Kulturális és művészeti koordinátor munkatársaink felkutatják a helyi roma kulturális - elsősorban zenei- hagyatékot, amelyet rögzítenek és elérhetővé tesznek a szakemberek és a közösség számára. A felvett dalokat eredeti és átdolgozott formában a programba bevont helyi gyermekekkel, fiatalokkal együtt feldolgozzák, megtanulják. Az eredeti roma nyelvű dalszövegeken keresztül ismerkednek a meg a roma nyelvvel a fiatalok. A dalokat cigány népmesei keretbe helyezve áll össze az a szellemi termék, amely a kulturális rendezvények alapját jelenti. 

Fontos cél, hgoy a célközönség számára az ismeretátadás, az érzékenyítés minél hatékonyabban valósuljon meg. A program során kialakuló módszereket folyamatosan alkalmazzuk, javítjuk. Az újszerű ismeretátadási módszerek kidolgozásáért a program szakmai vezetője a felelős, de igény szerint szakértőket is bevonunk a munkába.